Escarabat enterrador

Thanatophilus sinuatus

Thanatophilus sinuatus és un escarabat de la família Silphidae, la dels escarabats enterradors, d’un negre funerari que s’alimenta de cadàvers. Té el cos ovalat i aplanat, d’uns 10-12mm de longitud, ben integrat amb només el cap rodó i petit avançat al davant i l’extrem de l’abdomen, que els èlitres no arriben a cobrir, que sobresurt per darrera. El pronot té un puntejat ample i matusser, mentre que els èlitres tenen un total de 7 estries longitudinals paral·leles molt ressaltades que als dos terços de la longitud es desvien lleugerament cap a les puntes centrals. L’acabament dels èlitres és sinuós i elegant, com les puntes d’un frac, un fet que permet identificar l’espècie entre els congèneres i al qual es refereix l’adjectiu específic sinuatus. Els darrers artells de les antenes són més gruixuts, però sense solapar-se en una maça.

Thanatophilus sinuatus és un animal carronyaire. Els adults, i encara més en estadi de larves, s’alimenten de cadàvers, també dels cadàvers humans. El seu nom de gènere Thanatophilus ho deixa clar. Les larves són ben negres, semblants a les larves dels coccinèl·lids o a un peixet de plata, constituïdes per una successió de segments de forma trapezoïdal dels quals despunten apèndixs aguts similars a primer cop d’ull: els tres parells de potes laterals, el parell d’antenes al front i un parell de cercs a l’extrem caudal.

En ciència forense, la presència de Thanatophilus sinuatus i T.rugosus en un cadàver orienta sobre el temps mínim transcorregut des de la mort.

[fotos Montserrat Porta]