Escarabat puntejat de l’esparreguera

Crioceris duodecimpunctata

L’escarabat puntejat de l’esparreguera (Crioceris duodecimpunctata) és un crisomèlid molt vistós pel seu color taronja llampant amb 6 punts de color violeta fosc a cada èlitre, en total 12 com diu l’adjectiu específic del seu nom científic. El cos és allargat, d’uns 5-6 mm, més ample als èlitres que al pronot i al cap. La mida dels punts violeta fosc varia entre exemplars. També té color violeta fosc a l’escutel, als ulls, a les antenes i parcialment a les potes: a les articulacions entre els fèmurs i les tíbies i, al final, als tarsos i a les ungles. Els èlitres tenen puntets gravats formant línies longitudinals paral·leles.

Les larves toves de l’escarabat puntejat de l’esparreguera s’alimenten exclusivament dels fruits de les esparregueres, tant de les boscanes (Asparagus acutifolius) com de les cultivades (Asparagus officinalis) pels seus espàrrecs gruixuts, mentre que els adults mengen qualsevol part de la planta i també d’algunes més de la família cucurbitàcies.

Una espècie propera és Crioceris asparagi, de forma similar a Crioceris duodecimpunctata però de colors caoba, negre i ivori combinats, que pot esdevenir una plaga als espàrrecs cultivats. C.asparagi és present també a la comarca de Bages.

[foto Esteve Roig]