Espergulària vermella

Spergularia rubra ssp.rubra

L’espergulària vermella (Spergularia rubra ssp.rubra) és una herba anual de la família cariofil·làcies, d’uns 15 cm d’alçada màxima, delicada per les tiges primes, les fulles linears i les flors roses de simetria radiada.
Al ser una planta menuda, cal observar-la amb detall.
Les tiges són verdes, de 0,5-1,5 mm de diàmetre, ramificades segons un patró simpòdic que, a cada bifurcació, deixa un branquilló curt en comparació a l’altre. Aquesta ramificació simpòdica facilita que l’espergulària vermella creixi més en superfície que no pas en alçada.
Les fulles es disposen per parelles oposades a trams regulars de la tija, amb un parell d’estípules triangulars, incolores i translúcides i sovint també una ramificació als nusos d’inserció. Les fulles tenen un limbe estret de 8-12 mm de longitud que es sosté a la tija sense pecíol apreciable. A diferència d’altres espècies properes de Spergularia, les fulles de S.rubra no són suculentes i es mantenen abundoses a la inflorescència, tot i decréixer de mida. Tota la planta, en especial la seva part més alta i als sèpals, té pèls glandulosos eriçats.
Les flors s’agrupen en inflorescències cimoses a la part alta de les tiges. Els pedicels de les flors són, com a màxim, 3 vegades més llargs que els sèpals; aquest caràcter distingeix S.rubra de S.diandra, una espècie de port més gràcil pròpia de sòls salins. Les flors tenen una bonica simetria radiada. Consten de 5 sèpals lanceolats amb la cara externa verda amb abundosos pèls glandulars i la cara interna matisada de granat, glabra i amb una vora escariosa clara, de 5 pètals ovats, de color rosa intens uniforme o rosa pàl·lid amb l’ungla blanca, intercalats amb els sèpals i d’una longitud igual o inferior a aquells, de 10 estams i d’un ovari globós amb 3 estigmes que ocupa el centre. Les flors s’obren només a les estones d’insolació màxima; si un núvol enfosqueix el sol, les flors es tanquen. L’ovari esdevindrà una càpsula seca que conté llavors minúscules, d’uns 0,5 mm, brunes, de forma irregular amb la superfície rugosa i sense ala.

L’espergulària vermella és una planta dels sòls nitrogenats, pròpia de camps, horts i camins. Spergularia rubra és una espècie molt ben distribuïda pel món i que comprèn diverses subespècies, atenent al color dels pètals i al nombre d’estams. Algunes varietats s’ofereixen en jardineria per la seva florida generosa i vistosa. A la comarca de Bages hem trobat per ara S. rubra ssp.rubra, la subespècie amb distribució més extensa a Catalunya.

Força properes a S.rubra són les espècies S.media, S.marina i S.diandra, pròpies de sòls salins, que al Bages es troben sobretot als sòls salinitzats per la mineria de potassa.

[fotos Jordi Badia]