Fals cama-sec, cama-sec de bosc

Gymnopus dryophilus

El fals cama-sec o cama-sec de bosc (Gymnopus dryophilus) és un bolet petit de la família Marasmiaceae, semblant a les populars carreroles o carreretes (Marasmius oreades), que surt en grupets a les pinedes, als alzinars i a les rouredes.

Té un barret de 2-5 cm, de color beix més intens al centre, inicialment molt convex però finalment pla. Per sota porta làmines blanques escotades a l’arribar al peu. Les làmines escotades permeten diferenciar-lo de la candeleta (Clitocybe costata), anomenada també cama-sec de bosc, que les té decurrents. El peu és prim, de 3-7 cm de longitud, buit a l’interior, elàstic i d’un to ocre o beix més fosc que el del barret. Tot el bolet és prim i d’aspecte sec.
El fals cama-sec és un bolet sapròfit que s’alimenta de restes vegetals del sòl; per això no va lligat a cap espècie d’arbre en particular.

El fals cama-sec és comestible, però no pas apreciat com les carreroles que surten als prats i, pel fet de créixer al bosc entre moltes més espècies, amb major risc de confusió.

[foto Montserrat Porta i Jordi Badia]