Faune ziga-zaga

Hipparchia fidia

El faune ziga-zaga (Hipparchia fidia) és una papallona de la família nimfàlids i la subfamília Satyrinae de tons foscos, probablement freqüent al Bages però poc citada perquè, sense una observació detallada, al camp es confon amb d’altres espècies més abundoses com el faune gros (Hipparchia fagi) i la bruixa (Kanetisa circe), ambdues amb el revers de les ales més fosc.

El faune ziga-zaga mesura uns 6 cm d’envergadura alar. L’anvers de les ales és d’un bru fosc força uniforme amb pilositat blanca al volt, dos ocels grans a les ales anteriors i un molt menor a les ales posteriors. El revers és més contrastat de tons marrons, grisos i clars, delimitats per línies fosques en ziga-zaga. A les ales anteriors destaquen els dos ocels negres amb un punt blanc al centre i un cercle extern groc; però quasi sempre aquests ocels queden tapats per les ales posteriors. L’estratègia primera és el camuflatge; si aquesta falla, la segona és mostrar els grans ocels que desvien l’atenció a la vegada que impressionen i atordeixen al depredador. Hi ha poc dimorfisme sexual.

L’eruga del faune ziga-zaga s’alimenta de gramínies. El faune ziga-zaga es troba sobretot en indrets on es combinin prats, àrees pedregoses i boscos. L’exemplar de la imatge 1ª va ser fotografiat a Montserrat, on l’eruga deu alimentar-se del pelaguer junci (Stipa offneri), una herba alta i abundosa als terraprims assolellats; la imatge 2ª es obtinguda a Camps, al costat d’un fenassar dominat pel fenàs de marge (Brachypodium phoenicoides). El faune ziga-zaga sol quedar-se parat, amb les ales plegades i immòbil sobre les pedres del sòl on els seus colors críptics fan passar-lo desapercebut.

El faune ziga-zaga té una sola generació anual, amb el màxim nombre d’adults en vol a l’agost.

El Medi Natural del Bages dedica el faune ziga-zaga a Pep Guardiola, bagenc il·lustre, conegut internacionalment pels seus èxits aclaparadors al món del futbol com a jugador i com a entrenador –copa, lliga i champions amb el FC.Barcelona, bundesliga amb el Bayern de Munich, premier amb el Manchester City…- i persona compromesa en causes cíviques i humanitàries. Excel·lent comunicador, la ziga-zaga és una de les seves expressions futbolístiques.

[fotos Jordi Badia]