Festuca arundinàcia

Festuca arundinacea subsp. arundinacea

La festuca arundinàcia (Festuca arundinacea subsp. arundinacea) és una herba gramínia perenne de port gran que enlaira la panícula gairebé a l’alçada d’una persona adulta. Remarcant aquest port, la festuca arundinàcia es una de les gramínies que en castellà rep el nom popular de cañuela, és a dir una canya petita. Al Bages, la festuca arundinàcia creix espontàniament sobretot als sòls humits prop de masses d’aigua.

Les tiges de la festuca arundinàcia són estriades, cilíndriques d’uns 5 mm de diàmetre a la part baixa, més primes a mesura que s’enlairen i amb els nusos d’inserció de les fulles engruixits. Les fulles assoleixen al voltant d’1 cm d’amplada a la part basal. La seva característica més destacada és el tacte escabre o raspós al passar el dit des de l’extrem cap a la base per l’anvers i pels marges, però no en el sentit invers ni al revers. Quasi no hi ha lígula, aquesta ha quedat reduïda a dues minúscules orelletes a banda i banda.

La parta alta de la tija no té fulles, sinó una panícula vistosa d’uns 25 cm de longitud amb pedicels progressivament menys nombrosos i menors al pujar de baix a dalt. Cadascuna de les espícules de la panícula consta de 4-7 flors amb la glumel·la inferior amb una aresta molt fina i discreta de només 3 mm de longitud. Quan la panícula comença a madurar, contrasta el color palla de les espícules amb el verd blavís dels pedicels.

Festuca arundinacea és una de les gramínies preferides pel bestiar, d’aquí que se sembri en prats de pastura. Subespècies i varietats de Festuca arundinacea de port menor s’utilitzen per la formació de gespes. Festuca arundinacea és una espècie originària d’Europa que s’ha exportat gairebé arreu del món.

[fotos Jordi Badia]