Flor d’aranya

Nigella damascena

La flor d’aranya (Nigella damascena) és una herba anual de la família de les ranunculàcies i de morfologia tan curiosa com bonica.

La flor d’aranya és una herba de fins a 50 cm d’alçada, poc ramificada, glabra, amb fulles doblement compostes, les de la roseta basal peciolades i les caulinars més altes sèssils, dividides en lacínies estretes. Fa flors solitàries al capdamunt de les tiges. La flor té just a la base un involucre de bràctees laciniades, verdes, semblants a les fulles, que li donen l’aspecte de flor d’aranya. La flor pròpiament dita consta de 5 sèpals de consistència petaloide i color blau cel, 5 pètals transformats en nectaris, nombrosos estams d’anteres mútiques i, al centre, 5 carpels llargs parcialment soldats entre ells. Com passa sovint a les plantes de la família ranunculàcies, el nombre de peces florals és poc constant, de manera que a vegades hi ha dos verticils de sèpals petaloides blaus i sovint el nombre de carpels es queda en 3 o 4. Al fructificar, els sèpals, els nectaris i els estams cauen, mentre que els carpels creixen i es fusionen més formant una càpsula globosa de consistència papiràcia que manté els (3-4) 5 estils a dalt, com banyetes, i que s’obrirà per les línies de sutura entre carpels per alliberar les llavors. Aquestes llavors mesuren uns 2 mm, tenen forma trígona, la superfície rugosa i el color negre.

La flor d’aranya és una herba de primavera que surt als marges herbosos de camps i camins i als fenassars. A la comarca de Bages és poc freqüent actualment, tot i que les poblacions d’herbes anuals poden variar molt d’un any a l’altre.

[foto Marta Queralt López Salvans]