Flor mico

Erythranthe guttata (= Mimulus guttatus)

Erythranthe guttata (= Mimulus guttatus) és una herba que creix vora l’aigua, de poc més de mig metre d’alçada, erecta, molt fullosa i d’abundosa florida a l’arribar l’estiu. Pertany a la família frimàcies (Phrymaceae), escindida de les escrofulariàcies. No té nom popular en català ni en castellà perquè és una planta originària d’Amèrica del nord; en anglès es coneix com a monkeyflower o yellow monkeyflower (= flor mico o flor groga de mico). Joan Vallès, al seu recull “Noms de plantes”, proposa per a Erythranthe guttata el nom en català de boca de llop, per la forma de les flors.

Monkeyflower té les fulles oposades, de limbe ovat amb els nervis arquejats i el marge irregularment dentat; les fulles inferiors són peciolades, mentre que les superiors són sèssils i finalment soldades al convertir-se en bràctees florals. Les flors són grans, molt vistoses per la corol·la groga tubular oberta com una boca amb el llavi superior petit i el llavi inferior gran i pla, al seu torn amb un lòbul central doble i dos laterals. A la part interna del llavi inferior poden haver-hi puntets taronja. De la corol·la despunta només l’estil fi. El calze és format per 5 sèpals connivents.

No hem trobat cap citació prèvia d’Erythranthe guttata a Catalunya; en canvi viu naturalitzada a diversos països europeus.

Erythranthe guttata és la planta que més prospera a les illes flotants instal·lades ja fa anys a l’estany de L’Agulla, als termes municipals de Manresa i Sant Fruitós de Bages. La distància de la vora de l’estany a aquestes illes impedeix d’observar-la en detall. Una empresa alemanya subministrà el material amb les mantes sembrades de llavors per les illes flotants de l’estany de l’Agulla. Probablement Erythranthe guttata va arribar a L’Agulla al segon lliurament, l’any 2004 o 2005, després que el primer intent de l’any anterior tingués poc èxit. En conclusió, Erythranthe guttata a la comarca de Bages és un producte americà importat a través d’Alemanya. Mentre que plantes autòctones –el lliri groc, la salicària, la boga…- que també es cultiven a les illes flotants artificials de l’estany de L’Agulla tenen dificultats per desenvolupar-se plenament i assolir-hi les seves mides habituals, Erythranthe guttata, la monkeyflower, la flor mico o boca de llop, hi creix abundosament. Al temps de florida, les rengleres d’illes llueixen espurnejades de groc viu. D’entre les plantes provades a les illes flotants de L’Agulla, Erythranthe guttata és l’espècie que millor s’hi ha adaptat, la que efectivament compleix el propòsit de retirar nutrients de l’aigua. Els macròfits de les illes flotants de L’Agulla es dallen i recullen tres vegades l’any.

L’estany de l’Agulla de Manresa no deu pas ser l’única localitat d’Erythranthe guttata a Catalunya, però sí que és el primer lloc documentat on hi viu una població gran. Erythranthe guttata no és tan sols una nova espècie vegetal a Catalunya, també és l’únic representant per ara de la família Phrymaceae. És d’esperar que, amb els anys i la disseminació de llavors pels ocells aquàtics, Erythranthe guttata es naturalitzi en hàbitats aquàtics de Catalunya, tal com ha succeït a d’altres nacions d’Europa.

[foto Jordi Badia]