Frigània

Limnephilus sp.

Limnephilus sp. és el gènere tipus de la família Limnephilidae d’insectes de l’ordre tricòpters, els adults dels quals s’anomenen en conjunt frigànies i les larves cucs de capsa.

Les frigànies adultes mostren semblança amb les papallones. Es caracteritzen pel cos allargat, els dos parells d’ales llargues amb pèls curts -d’aquí el nom de tricòpters- i les antenes llargues i fines, dirigides quasi sempre endavant. Són bones voladores. Els individus de la família Limnephilidae es reconeixen per la disposició de les venes de les ales. Limnephilus sp. és el gènere més difós de la família, amb nombroses espècies. Limnephilus sp. és de color marró, amb les ales menys o menys tacades segons les espècies, molt difícils de discriminar. Algunes espècies de Limnephilus viuen a l’interior de coves. L’adult de la fotografia va ser observat al pati d’una casa, lluny de l’hàbitat que se li suposa.

Les larves de la família Limnephilidae són aquàtiques; són els populars cucs de capsa que viuen en torrents i rieres d’aigua neta, respiren per brànquies i es construeixen un estoig de pedretes a la seva mida per protegir l’abdomen tou.

[foto Jordi Badia, vídeo Florenci Vallès]