Frigània

Trichoptera

Les frigànies pertanyen a l’ordre dels tricòpters, el qual comprèn insectes amb metamorfosi completa i larves aquàtiques. A primer cop d’ull, l’adult pot semblar una papallona nocturna, però en observar les ales veuríem que no presenten escates sinó una munió de petits pèls, tal com indica l’etimologia grega del nom de l’ordre. Altrament, tampoc hi observaríem espiritrompa, tan típica dels lepidòpters.
La foto 1ª mostra una posta constituïda per una substància gelatinosa protectora que aglutina a l’interior nombrosos ous i que es troba adherida a una fulla d’arç blanc, prop a un rierol. Amb el temps, les larves originades aniran caient al rierol. Al tenir l’abdomen tou, les larves, com la que veiem a la imatge 2ª, ràpidament es posaran a fabricar una funda protectora a mida, de forma segons l’espècie, feta de materials a l’abast, com ara grans de sorra i fragments de vegetals o de closques de mol·luscs, comptant amb l’ajut d’uns filaments enganxosos que produeixen en unes glàndules properes a la boca.
La identificació de tricòpters a nivell d’espècie és difícil, tant en fase adulta com en les de larva i de pupa, malgrat que hi ha models de construcció de l’estoig i dels materials emprats segons espècies.

[fotos Xavier Adot, vídeo Florenci Vallès]