Fromental

Arrhenatherum elatius

El fromental (Arrhenatherum elatius) és una herba gramínia perenne, d’un metre o més d’alçada, amb una espiga que, per les arestes colzades, recorda les dels gèneres Avena i Avenula.
El fromental té fulles planes, de fins a 8 mm d’amplada, amb la beina foliar que embolcalla la tija oberta fins a la base i la lígula translúcida, rectangular i truncada, de només 1-2 mm de longitud. La fulla superior pot arribar a l’alçada de l’extrem de l’espiga. Cada tija fa una sola espiga d’uns 12 cm d’alçada, composta d’espiguetes semi-verticil·lades, poc denses i amb pedicels prims. Cada espigueta consta de 2 flors: la inferior masculina i amb una aresta que arranca prop de la base de la glumel·la inferior, d’uns 16 mm de llarg i colzada a la meitat, i la flor superior hermafrodita o només femenina, amb una aresta curta, de 2-3 mm, que arranca prop de l’àpex de la glumel·la inferior. El fromental floreix als mesos de maig i juny. Al madurar, l’espiga es contrau. Tota la planta és d’un verd pàl·lid, esgrogueït a l’espiga i blavís o glauc a la tija i a les fulles.

A les comarques de muntanya, el fromental viu als prats de dall, mentre que a la comarca de Bages es troba a les clarianes dels boscos de ribera. El fromental requereix sòl fèrtil, clima frescal i humitat moderada.

[fotos Jordi Badia]