Garlanda

Vicia cracca ssp.tenuifolia

La garlanda (Vicia cracca ssp.tenuifolia) és una herba enfiladissa perenne dels prats frescals i llocs herbosos que, mercès als circells de les fulles, s’enfila per damunt de les herbes veïnes fins més amunt d’un metre del terra.

Es distingeix entre les seves congèneres, a vegades amb dificultat, per les seves fulles compostes de 10-20 parells de folíols estrets, la majoria d’elles acabades en un circell ramificat però algunes en un folíol imparell, i pel raïm llarg de nombroses flors de color blau violaci amb matís rogenc, i encarades cap al mateix costat. El raïm floral sobrepassa la fulla corresponent degut a la llargada del tram basal sense flors del peduncle. Floreix a l’estiu. Les fulles i les tiges tenen pilositat aplicada.

La garlanda és una herba dels prats i dels marges, en ambients de mitja ombra.

A més de Vicia cracca ssp.tenuifolia, a Catalunya hi ha descrites V.cracca ssp.cracca i V.cracca ssp.gerardi. Afegint complexitat sistemàtica, V.onobrychioides i V.villosa, aquesta darrera habitual al Bages i que té la seva pròpia variabilitat infraespecífica, s’assemblen molt a Vicia cracca. La discriminació precisa en aquest conglomerat de tàxons tan propers que s’anomenen en conjunt garlandes requereix molta atenció.

[foto Jordi Badia]