Garlanda

Vicia villosa ssp.varia (= V.villosa ssp.dasycarpa)

La garlanda (Vicia villosa ssp.varia [= Vicia villosa ssp.dasycarpa]) és una herba enfiladissa de la família papilionàcies que no dissimula gens el seu parentiu amb la veça (Vicia sativa ssp.sativa). El seu cicle vital sol ser anual.
Les fulles són pinnades amb 8-12 parells de folíols el·líptics i acabades en un circell ramificat. Les tiges i les fulles tenen pilositat més o menys abundosa i aplicada. A l’axil·la de les fulles sol créixer un raïm d’un màxim de 30 flors girades cap al mateix costat i situades de la meitat del peduncle cap amunt, amb el pedicel curt i de color violeta blavís amb la punta de les ales més pàl·lida, quasi blanca. Les flors d’un raïm s’obren totes a la vegada. Són característiques diferencials d’aquestes flors el calze gibós a la base, la longitud desigual dels sèpals i la forma allargada de la corol·la amb l’ungla de l’estendard més llarga que el seu limbe. El raïm plenament desenvolupat sobrepassa la longitud de la fulla corresponent. Els llegums mesuren fins a 5 cm.

La garlanda pot ser cultivada com a farratge als camps humits, igual com la veça, o trobar-se espontània a les vorades dels boscos caducifolis, sobretot els de ribera, i a les bardisses.

Existeixen altres subespècies de Vicia villosa i l’espècie Vicia cracca que se li assembla molt i que afegeix la variabilitat infraespecífica pròpia. La diferenciació entre les garlandes del grup de V.villosa i V.cracca sovint és poc clara.

[fotos Jordi Badia]