Gitana o zigena

Zygaena lonicerae

Zygaena lonicerae és una gitana o zigena de color negre blavís amb 5 punts vermells a les ales anteriors i una gran taca vermella a les posteriors. Aquesta descripció però encaixa igualment amb Z.trifolii i amb Z.filipendulae gemina, també amb 5 punts a les ales i presents a la comarca de Bages.

Z.lonicerae s’arriba a distingir pel to lleugerament translúcid de les ales anteriors, perquè vistes les ales anteriors pel revers els seus punts vermells segueixen ben delimitats -a Z.filipendula gemina estan poc o molt units en una taca única per algunes escames vermelles- i perquè la vora negra que encercla la taca vermella de les ales posteriors és més estreta que a Z.trifolii. A banda d’aquestes subtileses a les taques vermelles, les 3 espècies de Zygaena de 5 punts es diferencien pels genitals; però cal capturar i matar alguns individus per ser examinats.

Les erugues de Z.lonicerae no s’alimenten de lligabosc com dona a entendre el seu adjectiu específic, sinó d’herbes de la família papilionàcies, com la majoria d’espècies del gènere Zygaena.

[foto Josep Planes]