Gitana

Zygaena transalpina

Zygaena transalpina és una de les espècies de gitanes (gènere Zygaena) presents a les comarques de Bages i Moianès, malgrat que el seu adjectiu específic podria fer pensar erròniament que es distribueix només a l’alta muntanya.

Zygaena transalpina té color negre blavís, incloent les potes i l’abdomen -sense l’anell vermell que tenen algunes altres espècies de gitanes-, amb 6 punts vermells al dors de les ales anteriors i una gran taca vermella amb marge negre estret a les posteriors. Vistes les ales pels revers, els 6 punts de l’ala anterior es fusionen en una taca única (foto 5ª).

Zygaena transalpina es confon fàcilment amb Z.filipendulae filipendulae, la gitana de 6 punts. Les petites diferències morfològiques són que Z.transalpina té un puntet blanc a l’extrem de les antenes (foto 6ª) i les fímbries del marge de les ales anteriors són clares i reflectants (foto 5ª), mentre que a Z.filipendulae falta el puntet blanc a la punta de les antenes i les fímbries del marge de les ales són negres i menys reflectants. A més, segons informa la Guía de identificación de las gitanillas (Zygaena) ibéricas publicada per Biodiversidad Virtual, les poblacions de Z.filipendulae al sud dels Pirineus i de la serralada Cantàbrica -incloent doncs les del Bages i del Moianès- pertanyen a la forma Z.filipendulae gemina amb només 5 punts, sense el sisè.

Les erugues de Z.transalpina s’alimenten de mates de la família Papilionàcies; entre elles estan comprovades la botja d’escombres (Dorycnium pentaphyllum), la vulnerària (Anthyllis vulneraria), les coronil·les (Coronilla sp.) i el desferracavalls (Hippocrepis comosa).

Les imatges 1ª, 2ª, 7ª i 8ª són obtingudes a l’àrea del Montcau (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i L’Obac); la 1ª i la 2ª mostren Z.transalpina damunt de les flors d’un marcòlic (Lilium martagon), la 7ª i la 8ª sobre la inflorescència d’una escabiosa borda (Knautia arvensis).

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª i 6ª), Josep Planes (3ª, 4ª i 5ª) i Pere Moraleja (7ª i 8ª)]