Escabiosa borda

Knautia arvensis subsp. subscaposa

L’escabiosa borda (Knautia arvensis subsp. subscaposa [= Knautia subscaposa]) és una herba perenne, només lleugerament llenyosa a la base, de la família Dipsacàcies.

La base de la planta és molt fullosa, però la tija coronada per una sola inflorescència que enlaira fins a 25-40 cm és quasi afil·la. Tota la planta té pèls blancs eriçats i híspids que no arriben a ser punxosos, en especial als marges de les fulles. La forma de les fulles és molt variable; les de la roseta basal solen ser simples i lanceolades, en canvi les fulles caulinars són compostes pinnatipartides, llevat del parell de fulles superiors que, si hi són, són simples, estretes i molt petites. El pas de fulles simples a pinnatipartides és gradual de baix a dalt, amb el nombre més alt de fulles de forma intermèdia amb el lòbul terminal més gran i alguns parells de lòbuls laterals menors. Aquestes fulles són sempre gruixudes, d’un verd fosc i amb el nervi medial blanc i aparent.

La tija forma una inflorescència terminal en capítol vistosa, recolzada sobre bràctees el·líptiques verdes. En floració, l’escabiosa borda (Knautia arvensis) s’assembla a l’escabiosa (Scabiosa columbaria). De fet, el nom popular català d’escabiosa s’aplica indistintament a qualsevol planta dels gèneres Scabiosa i Knautia. Les flors tenen una corol·la lila o violàcia en tub que s’obre en 5 lòbuls arrodonits desiguals, 2 als llavi superior i 3 a l’inferior, el central clarament més gros que la resta. La fructificació evidencia la diferència entre Knautia i Scabiosa. Al fructificar, el receptacle de l’escabiosa borda (Knautia arvensis) queda pla com una safata que porta fruits pilosos negres que tenen arestes al capdamunt; en canvi, la inflorescència de l’escabiosa (Scabiosa columbaria) queda esfèrica i amb els fruits adornats per una corona papiràcia en forma d’embut.

Knautia arvensis és una espècie polimorfa de la qual s’han descrit i reescrit nombrosos tàxons infraespecífics, tant subespècies com varietats. A la comarca de Bages coneixem l’existència de Knautia arvensis subsp. subscaposa que es troba preferentment a les clarianes de les pinedes frescals de pinassa i pi roig, però  poden haver-hi més formes.

Molts insectes, sobretot papallones i escarabats, mostren una gran predilecció per les flors de l’escabiosa borda que els ofereixen nèctar abundós i pol·len.

[fotos Jordi Badia]