Gossets

Antirrhinum orontium

Els gossets (Antirrhinum orontium [= Misopates orontium]) són una herba anual que darrerament, atenent a estudis genètics, s’ha transferit a la família de la família plantaginàcies, provinent de les escrofulariàcies. Viu en ambients humanitzats.

Fa una tija simple o poc ramificada d’un màxim de mig metre d’alçada, plena de fulles quasi lineals de 3-5 cm de longitud, afuades pels dos extrems, d’un verd intens i amb el nervi central blanc visible malgrat estar enfonsat. Tant les tiges com les fulles tenen pilositat abundosa.
Les flors surten en raïm a l’extrem de les tiges fulloses, però el seu pedicel curt no les fa sobresortir gaire. Les flors tenen la mateixa morfologia que les dels conillets (Antirrhinum majus) a escala menor, d’1 a 1,5 cm; és a dir, tenen una corol·la simpètala de simetria bilateral amb la base inflada i una obertura com una boca tancada per dos llavis, el superior partit en dos lòbuls i l’inferior acabat en 3 lòbuls arrodonits. Aquesta corol·la és rosa, sovint amb línies verticals de color més intens i amb la gorja blanca. El calze consta de 5 sèpals estrets, semblants a fulles. El fruit és una càpsula seca de forma ovoide que s’obre per punts preestablerts del terç superior per alliberar les llavors petites i negres.

Els gossets tenen un període de floració molt llarg, des de la primavera fins avançada la tardor.
Els gossets embelleixen amb la seva florida camps de secà i bases de murs.

[fotos Montserrat Porta]