Grimmia orbicularis

Grimmia orbicularis

Grimmia orbicularis és una molsa acrocàrpica que forma coixinets quasi hemisfèrics d’uns 5-10 cm, atapeïts i de color entre verd i gris, més fosc en temporada seca. Viu sobre roques carbonatades i parets velles a plena llum, on és una de les molses més freqüents.
Els fil·lidis són estretament lanceolats; els de la part inferior del caulidi o tigeta acaben roms, en canvi els de la part superior acaben en un pèl hialí que prolonga el nervi medial, tan llarg com el limbe del fil·lidi. Aquest pèl incolor reflexa la llum en blanc, com si el coixinet fosc de molsa tingués algunes canes.

Sovint es troben els esporòfits de Grimmia orbicularis si es busquen bé. La seta, el filament de l’esporòfit, neix a l’extrem del caulidi, però és curta de només 2-3 mm i corbada com un bàcul, de manera que la càpsula queda mirant avall i amagada entre els fil·lidis. Aquesta càpsula té forma orbicular –com indica el seu adjectiu específic-, la superfície llisa i està tapada per una caliptra amb sutura horitzontal i gairebé sense punta al centre.

L’espècie propera i també freqüent a la comarca de Bages Grimmia pulvinata es diferencia per la caliptra més punxeguda i els fil·lidis més triangulars. Els experts en briòfits han assenyalat una trentena llarga d’espècies del gènere Grimmia als Països Catalans.

[fotos Jordi Badia]