Grimmia pulvinata

Grimmia pulvinata

Grimmia pulvinata és una molsa que forma coixinets no gaire extensos però molt atapeïts, de colors verd, blanc i gris barrejats i variables segons la temporada, damunt de roques. Els fil·lidis són el·líptics o lanceolats, d’uns 2 mm de longitud, sobtadament contrets i acabats en un pèl blanc que continua el nervi, molt visible, que sobresurt 1 o 2 mm més. Molt sovint es troba l’esporòfit. Aquest té una seta curta i corbada que amaga la càpsula entre els fil·lidis del gametòfit. La càpsula és ovoide o cilíndrica d’1,5 mm d’alçada, amb un opercle cònic acabat en punta llarga i centrada – a la imatge, observeu-ho a les càpsules verdes- que, quan cau, descobreix un peristoma amb dents estretes –observeu-ho a les càpsules ja seques.

Un hàbitat molt propi de G.pulvinata és el morter dels murs.

Grimmia és un gènere extens que requereix l’observació amb lupa o microscopi per part d’especialistes per certificar la identificació de les espècies menys freqüents.
Grimmia pulvinata
s’assembla molt a Grimmia orbicularis, però les càpsules de G.orbicularis tenen l’opercle quasi sense punta. Tortula muralis és una altra molsa comuna als mateixos ambients i que també s’assembla als pulvínuls de Grimmia, però el seu esporòfit té una seta més llarga i erecta.

[foto Jordi Badia]