Gymnosporangium amelanchieris

Gymnosporangium amelanchieris

Gymnosporangium amelanchieris és un fong de l’ordre uredinals o puccinials, fitopatogen de cicle complex que necessita dos hostes, el ginebre (Juniperus communis) i el corner (Amelanchier ovalis). Diverses espècies del gènere Gymnosporangium infecten a una gimnosperma del gènere Juniperus com a hoste principal i a un arbre o arbust de la família rosàcies amb fruit en pom com a hoste secundari.
L’afectació al ginebre es manifesta per una massa fúngica en forma de coixinet marró aplicat al tronc que no té la consistència gelatinosa ni surt tant enfora com en Gymnosporangium tremelloides, el seu congènere més conegut i paràsit igualment del ginebre. Sobre el ginebre, el fong produeix les espores de resistència binucleades denominades teliòspores. De la fusió dels dos nuclis de la teliòspora sorgirà un basidi que, a través de meiosi, donarà lloc a 4 basidiòspores mononucleades i haploides. Aquestes basidiòspores són les responsables d’infectar a un corner (Amelanchier ovalis). La infecció al corner s’evidencia a l’estiu per l’aparició d’un conjunt de berrugues com cecidis al revers de les fulles, eriçades de banyetes per on el fong dispersa les espores binucleades conegudes com eciòspores. La imatge mostra aquesta fase sobre el corner. Vegeu l’explicació del cicle vital paral·lel de Gymnosporangium tremelloides.
Gymnosporangium amelanchieris aprofita la circumstància que el ginebre i el corner conviuen en una àmplia franja de territori a Catalunya, de l’estatge submediterrani al subalpí ocupant tota la muntanya mitjana, per prosperar a costa d’ambdós arbustos. [foto Jordi Badia]