Gymnosporangium cf. clavariiforme és un fong de l’ordre Uredinals o Puccinials, tots ells fitoparàsits, amb cicle vital complex que passa per dos hostes vegetals: el càdec (Juniperus oxycedrus) o el ginebre (J.communis) en són els hostes primaris, i un arbre de la família rosàcies l’hoste secundari, habitualment l’arç blanc (Crataegus monogyna) de les imatges, tot i que també poden ser-ne la pomera o el codonyer.
A la primavera, a les branques de ginebres o càdecs infectats apareixen una munió de banyetes de 10-15 mm de longitud, de color ataronjat i consistència gelatinosa, on es formen les teliòspores o teleutòspores, les espores binucleades i amb una paret gruixuda que n’assegura la resistència. L’adjectiu específic clavariiforme es refereix a la forma d’aquests cossos fructífers. Els dos nuclis d’una teliòspora es fusionen, formen un basidi i aquest, a través de meiosi, 4 basidiòspores monocariòtiques. Les basidiòspores infectaran a l’arç blanc a les fulles del qual apareixen taques circulars vermelles amb punts negres, es deformen pecíols i espines i més tard queden els fruits també afectats. A l’estiu, els punts negres de les taques de les fulles i dels fruits infectats es desenvoluparan en ecis en forma de tub d’uns 2-4 mm, productors de múltiples eciòspores binucleades. Les eciòspores, les responsables de propagar el fong, infectaran un ginebre o un càdec. Vegeu un explicació més detallada del cicle vital en el cas de Gymnosporangium tremelloides, paràsit del ginebre i de la moixera (Sorbus aria).
No es pot afirmar amb certesa que les imatges corresponguin a l’espècie G.clavariiforme, tot i que és el més probable perquè és l’espècie més habitual. Molt probablement, la imatge del fruit de l’arç blanc amb els ecis correspon efectivament a G.clavariiforme que fa els ecis llargs i sol atacar els fruits. En canvi, no es pot discriminar si les imatges presentades de fulles d’arç blanc amb taques vermelles corresponen a G.clavariiforme o bé a G.confusum, una espècie menys esmentada però que sol atacar més les fulles. El caràcter discriminatori entre G.clavariiforme i G.confusum és la mida i la forma de les teliòspores –més llargues i estretes en G.clavariiforme– que es formen sobre l’hoste primari, el ginebre. Sens dubte, el nom científic G.confusum està ben triat; la qüestió és molt confusa, requereix aconseguir tancar el cicle en l’hoste primari, obtenir les teliòspores i mesurar-ne les mides al microscopi. Gens fàcil.
[fotos Jordi Badia]