Hoplodrina ambigua

Hoplodrina ambigua

Hoplodrina ambigua és una les espècies de papallona nocturna més comuna i àmpliament distribuïda de l’extensíssima família Noctuidae.

Hoplodrina ambigua té una mida mitjana, uns 35 mm d’envergadura alar, i color marró o gris poc lluït. Sobre les ales anteriors destaquen dues figures circulars amb la circumferència clara i l’interior fosc que recorden la imatge de la secció d’un eriçó de mar fossilitzat en una llosa de roca calcària. La figura en posició més basal és ben circular, mentre que la que ocupa una posició més submarginal té forma de ronyó o mongeta. Per sota d’aquesta segona figura hi ha dues sèries transversals de punts foscos, una submarginal i l’altra a tocar del serrell de fímbries de color uniforme, i una línia clara equidistant entre les dues sèries de punts. A més, l’ala anterior té un puntejat fosc molt fi, distribuït a l’atzar. Les ales posteriors, que en repòs queden amagades, són de color palla o d’ivori. El ulls són molt negres.

L’eruga d’Hoplodrina ambigua és de color marró com l’adult, però amb línies longitudinals poc contínues, en ziga-zaga, unes de tons més clars i altres més foscos. Aquesta eruga és polífaga, s’alimenta d’herbes de la família de les compostes com el pixallits (Taraxacum officinale) i d’altres.

Els adults volen en dues generacions l’any. De nit, els adults són atrets per les llums artificials.

[foto Jordi Badia, identificació Jordi Dantart]