Hypocassida subferruginea

Hypocassida subferruginea

Hypocassida subferruginea és un petit escarabat de la família crisomèlids, de cos el·líptic de 5-6 mm de longitud o de diàmetre major per 3-4 mm d’amplada o de diàmetre menor, tot ell de color bru ferruginós, clapejat de tons de rovell.
El cos és compacte, pla a la cara ventral i bombat a la dorsal, amb el dors protegit per 3 peces majors ben ajustades, el pronot el·líptic que cobreix el cap més els dos èlitres que solen cobrir les potes diminutes, i el petit escutel triangular on conflueixen. Només s’arrisquen a sortir fora d’aquest escut protector el parell d’antenes per davant i, al caminar, les puntes de les potetes als laterals. Si s’examina la superfície dorsal amb una lent, s’observa un gravat de punts formant línies longitudinals i petites costelles no ben rectes damunt dels èlitres i un gravat de punts encara més petits a sobre del pronot.

Els crisomèlids tenen un gran especificitat envers les plantes de les quals s’alimenten. Hypocassida subferruginea s’alimenta de corretjola (Convolvulus arvensis) i de corretjola gran (Calystegia sepium), ambdues herbes enfiladisses de la família convolvulàcies, malgrat que els exemplars de les imatges apareixen damunt de fulles de patatera (Solanum tuberosum).

[fotos Montserrat Porta (1ª) i Jordi Badia (2ª)]