Icneumònid

Pseudoamblyteles homocerus

Pseudoamblyteles homocerus (= Amblyteles homocerus) és un icneumònid, és a dir un himenòpter de la família Ichneumonidae. Els icneumónids són vespes amb una cintura molt estreta, el cos allargat i, les femelles, amb un oviscapte retràctil a l’extrem de l’abdomen, com una xeringa que utilitzen per injectar l’ou a l’eruga o larva d’insecte que la larva pròpia després parasitarà.
Pseudoamblyteles homocerus té un cos negre d’uns 15 mm de longitud, amb les potes i les antenes bicolors, negres als començaments i finals i ataronjades als trams centrals. Les antenes de Pseudoamblyteles homocerus són inusualment llargues. Pseudoamblyteles homocerus parasita erugues de papallones nocturnes de la família Noctuidae. L’eruga parasitada creix malgrat que la larva de Pseudoamblyteles homocerus se la va menjant interiorment, respectant-li els òrgans més vitals. Però de la crisàlide no emergirà l’esperada papallona, sinó la vespa Pseudoamblyteles homocerus adulta que l’ha parasitat.
Pseudoamblyteles homocerus està ben distribuït per Europa.

Els icneumònids són els principals controladors d’erugues susceptibles d’ocasionar plagues. Per si fos poc, Ichneumonidae és l’única paraula per ara coneguda que comença amb les sigles ICHN de la Institució Catalana d’Història Natural.

[foto Montserrat Porta]