Insecte bastó

Clonopsis gallica

Clonopsis gallica és una de les espècies d’insecte bastó -els insectes de l’ordre conegut en català amb els noms de fasmatodeus, fasmatòpsids o fasmoideus- que es troben a la comarca de Bages. El seu aspecte és el d’un branquilló prim d’uns 5,5 cm de longitud, de colors verd, bru o palla. Si es manté immòbil com té per costum, és molt difícil adonar-se de la seva presència entre la vegetació. Els segments toràcics estan clarament separats, el 1er és curt, d’una longitud normal, mentre que el 2on i el 3er són allargats. Els parells de potes s’articulen a l’extrem distal del respectiu segment toràcic. Aquestes potes són llargues i fines com el cos, simulant ramificacions del branquilló. Les antenes, que cal no confondre amb el 1er parell de potes que sol disposar endavant, són curtes.

La majoria d’exemplars de Clonopsis gallica són femelles que es reprodueixen mitjançant ous partenogenètics. Els exemplars mascles són molt rars. Sol viure entre la vegetació arbustiva, en llocs assolellats.

A Catalunya estan documentades només 4 espècies de fasmatodeus: Bacillus rossius, Pijnackeria marettii, i Pijnackeria hispanica, a més de Clonopsis gallica. Tot i ser només 4 espècies, es difícil diferenciar-les perquè comparteixen el mateix aspecte de branquilló; cal recórrer a la forma i al nombre d’artells de les antenes i a la forma dels cercs a l’extrem de l’abdomen. Tractant-se dels reis del camuflatge, els colors no ajuden gens a la determinació. Esperem haver encertat en la identificació de l’exemplar de la foto.

Els insectes fulla que es troben a latituds tropicals pertanyen igualment a l’ordre fasmatodeus.

[foto Jordi Badia]