Lepra amara

Lepra amara

Lepra amara (= Pertusaria amara) és un liquen crustaci de color gris clar que creix sovint damunt de l’escorça negrosa dels troncs d’alzina on es veu contrastat. El tal·lus de Lepra amara pot abastar 20 x 30 cm, tot i que els límits entre exemplars no solen ser clars. En aquest tal·lus destaquen els soralis en forma vagament de cercle convex de 0,5-2,0 mm de diàmetre, constituïts per grànuls que contenen soredis. Els soredis són paquets de cèl·lules algals embolicats per hifes fúngiques, preparats per la disseminació. Lepra amara no forma gairebé mai apotecis per a la reproducció sexual, confia la multiplicació a la dispersió dels seus soredis.

Lepra amara es distingeix d’espècies properes per la seva reacció KC (hidròxid potàssic + hipoclorit de sodi) positiva d’un color vermell vinós intens, i pel seu gust amarg que li dona el contingut en àcid picroliquènic.

Lepra amara és una espècie de liquen freqüent i àmpliament distribuïda. A més de damunt de l’escorça de les alzines, Lepra amara pot créixer també sobre les escorces d’altres arbres com sureres, roures, aurons o til·lers, i sobre roques silícies.

[foto Jordi Badia, identificació Maria José Chesa]