Libèl·lula

Sympetrum fonscolombii

Les diferents espècies de libèl·lules del gènere Sympetrum no són fàcils d’identificar a simple vista. Sympetrum fonscolombii, a les imatges, es pot reconèixer perquè té els pterostigmes -la cel·la colorida de l’extrem de les ales- de color blanc o groc clar envoltats d’un marge negre, les potes negres amb una franja longitudinal groga i la venació de les ales groga o vermella amb una sufuxió ataronjada a la base, més o menys extensa a les ales posteriors i molt més reduïda a les anteriors.
A la imatge 1ª veiem el mascle, de tons vermells, mentre que, a la imatge 2ª, la femella és de tons groguencs. El mascle de Sympetrum fonscolombii s’assembla molt al de S.sanguineum; se’n diferencia pel color més pàl·lid dels pterostigmes i per la sufuxió ataronjada de la base de les ales.

Aquesta espècie desenvolupa el seu cicle vital en aigües estancades, però els adults solen fer migracions bastant allunyades d’aquest medi. La imatge de l’exemplar mascle va ser obtinguda, sorprenentment, al cim de Collbaix (Manresa). Sympetrum fonscolombii és una libèl·lula força comuna i localment pot ser bastant abundosa.

[fotos Jordi Badia (1ª) i Xavier Adot (2ª)]