Libèl·lula

Sympetrum striolatum

La libèl·lula Sympetrum striolatum és una espècie comuna, la més freqüent del gènere a Catalunya. En observar les ales, veurem petites taques grogues a la base, una venació de color negre i un pterostigma bru. El tòrax presenta les sutures marcades de negre. Les potes són negres amb una fina línia longitudinal clara. Les imatges 1ª, 2ª, 3ª i 4ª corresponen a exemplars mascles. La femella, a la imatge 5ª, no és vermella, sinó daurada amb el ventre blau, tot i que la coloració varia amb l’edat.

La imatge 6ª mostra la còpula. El mascle, vermell, subjecta amb els seus apèndixs terminals de l’abdomen el coll de la femella, blava. Al seu torn, la femella acosta la genitàlia primària de l’extrem de l’abdomen al segment segon de l’abdomen del mascle on té la genitàlia secundària, mentre amb les potes se subjecta al mascle.

Sympetrum striolatum es veu fàcilment en migració a final d’estiu i a la tardor, més sovint prop de l’aigua, però també a d’altres ambients. Fa dues generacions per temporada, de manera que encara es pot veure al mes de novembre.

[fotos Oriol Oms (1ª), Xavier Adot (2ª) i Jordi Badia (3ª, 4ª, 5ª i 6ª)]