Llangot verd o llagosta d’ales llargues

Aiolopus puissanti

Aiolopus puissanti és un llangot d’uns 20-25 mm de longitud que s’ha convingut en denominar llangot verd perquè sol tenir parts del cos verdes quan la majoria de llangots de l’àrea mediterrània són de tons marrons o llagosta d’ales llargues perquè, efectivament, les tegmines o ales anteriors sobrepassen clarament l’extrem del fèmur del 3er parell de potes i la punta de l’abdomen. Les femelles són més grosses que els mascles. Dues característiques morfològiques que la imatge no mostra són el to vermell o groc de les tíbies del 3er parell de potes i les ales posteriors transparents i incolores.

Aiolopus puissanti s’assembla molt a Aiolopus strepens, amb el qual comparteix també l’àrea de distribució mediterrània i l’hàbitat en horts, prats i indrets amb herbes baixes. Es diferencia A.puissanti perquè sol ser més verd, perquè vist de perfil la prozona o part anterior del pronot és curta i plana mentre que la metazona és més llarga i bombada i perquè la relació entre la longitud i l’amplada dels fèmurs del 3er parell de potes és de 4:1, és més esvelt que A.strepens.
A.puissanti s’assembla encara més a A.thalassinus, una espècie menys freqüent considerada pròpia d’ambient humits i que, com A.puissanti, sol tenir parts verdes.

Aiolopus puissanti és una espècie bona voladora, però no és estrany veure-la posada a la terra nua.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia; identificació Pol Sar per Biodiversidad Virtual]