Llangot

Aiolopus strepens

Aiolopus strepens, malgrat ser una de les espècies de llangot més freqüent a la península ibèrica, és poc identificat i no té nom popular en català més enllà del genèric llangot, probablement perquè no té cap tret ni comportament molt particulars. Pertany a la família Acrididae, com la llagosta migratòria de les plagues.

La femella adulta mesura fins a 3 cm de longitud, mentre que el mascle arriba només a 2,5 cm. És de color marró, a vegades amb algunes parts del cos verdes i sempre amb franges fosques més o menys transversals a les ales anteriors o tegmines que n’abasten l’extrem. Els exemplars ben adults tenen les ales anteriors més llargues que l’abdomen, les ales posteriors que serveixen pel vol incolores amb només una petita àrea apical fosca, les antenes curtes, els ulls sobresortits i del mateix color marró que el cos i les tíbies del tercer parell de potes rogenques i espinoses. Vist per sobre, s’aprecia que el pronot sol mostrar una franja longitudinal central ampla de color diferent i arestes definides entre el dors i els laterals del cos (fotos 2ª i 3ª).

Aiolopus strepens s’alimenta de gramínies. Viu una mica per tot arreu, especialment als prats i llocs amb vegetació baixa. De nit pot ser atret per la llum artificial i presentar-se a les terrasses dels jardins.

La foto 7ª mostra un exemplar parasitat pel fong Entomophthora grylli, immòbil i aferrat a la tija d’un jonc. Es pot apreciar que el fong es troba a les articulacions de l’exoesquelet del llangot i un col·lèmbol que s’ha afegit a la imatge.

[fotos Jordi Badia (1ª, 5ª i 6ª), Montserrat Porta i Jordi Badia (2ª, 3ª i 4ª) i Xavier Adot (7ª); identificació Pol Sar per Biodiversidad Virtual (1ª, 2ª i 3ª)]