Llengua de bou

Hydnum repandum

La llengua de bou (Hydnum repandum) és un bolet de forma vagament tronco-cònica, pla per dalt amb els marges ondulats, irregular, color d’ivori o daurat i consistència compacta i seca que es trenca o s’engruna molt fàcilment. Té un característic himeni d’agulles d’uns 4-5 mm de llarg, que cauen si es toquen. El peu és ample, de secció oval i sovint excèntric. El color sol ser més daurat per damunt i més clar per sota on les agulles i el peu fan un continu de color i forma quan el bolet encara està creixent. Al ser un bolet baixet, sol quedar mig enterrat i atrapat entre la fullaraca; una circumstància que, sumada a la seva natura trencadissa, el fa difícil de collir sencer.
La llengua de bou és el bolet d’agulles comestible per excel·lència. A la tardor, la llengua de bou es comercialitza a fruiteries de la comarca de Bages, al costat de rossinyols, rovellons o camagrocs. És un bolet que no es corca, mercès a la seva consistència ferma.
La llengua de bou surt normalment en grupets, amb preferència als alzinars i a les rouredes.

També és freqüent a la comarca de Bages la llengua de bou blanca (Hydnum albidum), d’un blanc pur i igualment bon comestible.
El picornell (Hydnum rufescens), exclusiu de les pinedes, es distingeix pel barret taronja i pel seu peu quasi cilíndric, ben delimitat sense agulles decurrents.

[foto Jordi Badia]