Lleterola peplus

Euphorbia peplus

La lleterola peplus (Euphorbia peplus) és una lleteresa de tija prima, delicada i anual que surt als parcs i als horts, a les terres nitrogenades en general. Sovint tota la planta pren color rogenc. Les fulles són ovades d’uns 2 cm, enteres i amb un pecíol curt i prim. Les inflorescències no es disposen en umbel·les com les de d’altres lletereses, sinó en una ramificació allargada, sobretot a la maturitat. A la flor de la lleterola peplus són característiques les glàndules en forma de croissant, amb un parell de banyetes fines, i la càpsula amb dues crestes longitudinals a cada carpel.

A Catalunya, la lleterola peplus és més freqüent en una franja litoral i pre-litoral ampla que inclou la comarca de Bages.

Del làtex d’Euphorbia peplus s’extrau l’ingredient actiu farmacològic ingenol mebutate, químicament un èster diterpènic complex. L’ingenol mebutate activa els enzims de la família de les proteïna-cinases, amb múltiples funcions delicades en la regulació del funcionament cel·lular i en la immunitat. L’ingenol mebutate s’utilitza en medicina, formulat en cremes o gels a dosi molt baixa i sota prescripció de dermatòleg, amb notable eficàcia per la cura de les àrees de queratosis actínica, la primera manifestació d’un càncer de pell incipient. La tradició popular diu que la llet tòxica de les lletereses elimina les berrugues. D’aquí deriva aquesta notable aplicació mèdica que evita el desenvolupament de carcinomes.

[fotos Jordi Badia]