Lliri de Sant Bru

Anthericum liliago

El lliri de Sant Bru (Anthericum liliago) és una herba de la família asparagàcies -abans a les liliàcies- que destaca pel seu raïm simple de flors blanques, enlairat fins poc més de mig metre d’alçada. Aquestes flors, vistoses i atractives mercès als seus 6 tèpals llargs i estrets, responen a l’esquema de simetria radial de la flor de lis (o flor de Lilium) dibuixada amb compàs. A vegades, en castellà, es refereix al lliri de Sant Bru com a “flor de lis”. Les fulles són planes, igualment llargues i estretes.

El lliri de Sant Bru és una espècie pròpia dels prats de muntanya mitjana, bastant rara al Bages on la trobem només a alguns prats enlairats, sobretot a l’àrea de Mura.

Convé diferenciar el lliri de Sant Bru de la porrassa (Asphodelus cerasiferus), una planta propera amb qui comparteix família, color i estructura floral i àrea de distribució al PN. de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La porrassa però és una planta més robusta, amb una inflorescència densa de flors més nombroses i petites, cadascuna d’elles amb tèpals amb una línia medial ben perfilada de color taronja fosc, mentre que els tèpals del lliri de Sant Bru són d’un blanc pur o només desviat cap al verd a les puntes.

[fotos Jordi Badia (1ª i 2ª), Xavier Adot (3ª) i Marta Queralt López Salvans (5ª i 6ª)]