Lliri de Sant Bru

Anthericum liliago

El lliri de Sant Bru (Anthericum liliago) és una herba de la família liliàcies que destaca pel seu raïm simple de flors blanques, enlairat fins poc més de mig metre d’alçada. Aquestes flors, vistoses i atractives mercès als seus 6 tèpals llargs i estrets, responen a l’esquema de simetria radial de la flor de lis (o flor de Lilium) dibuixada amb compàs. A vegades, en castellà, es refereix al lliri de Sant Bru com a “flor de lis”. Les fulles són planes, igualment llargues i estretes.

El lliri de Sant Bru és una espècie pròpia dels prats de muntanya mitjana, bastant rara al Bages on la trobem només a alguns prats enlairats, sobretot a l’àrea de Mura.

Convé diferenciar el lliri de Sant Bru de la porrassa (Asphodelus cerasiferus), una planta propera amb qui comparteix família, color i estructura floral i àrea de distribució al PN. de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La porrassa però és una planta més robusta, amb una inflorescència densa de flors més nombroses i petites, cadascuna d’elles amb tèpals amb una línia medial ben perfilada de color taronja fosc, mentre que els tèpals del lliri de Sant Bru són d’un blanc pur o només desviat cap al verd a les puntes.

[fotos Jordi Badia (1ª i 2ª) i Xavier Adot (3ª)]