Lot siliquós

Tetragonolobus maritimus

El lot siliquós (Tetragonolobus maritimus [= T.siliquosus]) és una planta perenne de la família papilionàcies, pròpia dels prats humits. És una planta una mica llenyosa a la base, cespitosa amb tiges que s’enlairen a 30 cm com a màxim. En estat vegetatiu es reconeix per les fulles trifoliades amb un parell d’estípules en forma de rombe només una mica més curtes que els veritables folíols, i pels seus pèls llargs i clars que li donen tacte suau. Les flors són solitàries -o excepcionalment dues com mostra la imatge 1ª- al capdamunt d’un llarg peduncle, grans, amb un calze allargat i pilós i una corol·la groc llimona, sovint amb línies verticals taronja o marró a l’estendard o pètal superior. El fruit és un llegum estret de secció quadrangular, amb les 4 arestes ressaltades (foto 4ª).

A la comarca de Bages, el lot siliquós viu a les jonqueres i als prats humits vora les rieres. A comarques més muntanyenques i humides, el lot siliquós pot trobar-se a d’altres prats, no només a aquells propers als cursos d’aigua.

Alguns llibres li atribueixen també el nom popular de corona de rei, que deu haver-se originat per l’atribució errònia o abusiva del nom originalment aplicat al lot corniculat (Lotus corniculatus), una espècie propera amb les flors daurades ordenades al capdamunt d’un peduncle comú com si fossin una corona d’or. Desfem el malentès.

[fotos Jordi Badia]