Margarida

Anthemis triumfetti

Anthemis triumfetti és una herba perenne de la família Compostes que, com d’altres, fa capítols grans i vistosos en forma de margarida. Mesura poc més de mig metre d’alçada. Les seves fulles són compostes bipinnatisectes, de contorn general vagament poligonal i lòbuls de darrer ordre aguts. Les tiges acaben en un capítol solitari, enlairat per un peduncle de fins a 20 cm. Aquesta capítol té un receptacle d’uns 2 cm de diàmetre, de color groc, abombat i massís que si es talla permet observar d’una banda les flors tubuloses disposades al centre en perfecta regularitat, separades per unes escames o palletes, com clavades al receptacle, de forma lanceolada amb una petita punta o mucró al capdamunt, i de l’altra unes 20-25 flors amb lígules blanques al volt exterior.

Els capítols d’Anthemis triumfetti fan una olor poc intensa però agradable, que ens recorda que és una espècie parenta de les camamilles, la camamilla romana (Anthemis nobilis), la camamilla borda (A.arvensis) i la camamilla vera (Matricaria recutita). Anthemis triumfetti es diferencia del crisantem corimbós (Tanacetum corymbosum) perquè les seves tiges són monocèfales i les fulles més curtes, i de la margarida de prat (Leucanthemum vulgare) perquè les seves fulles són compostes.

Anthemis triumfetti viu a les clarianes dels boscos. Es troba a l’àrea de Mura, al PN de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, però en canvi falta a Montserrat.

[fotos Jordi Badia]