Marieta de vint-i-dos punts

Psyllobora vigintiduopunctata

La marieta de 22 punts (Psyllobora vigintiduopunctata [= Coccinella vigintiduopunctata]) és una marieta petita, d’uns 3-4 mm, de color groc llimona amb 28 punts negres que segueixen un patró constant. Cada èlitre té 11 punts negres, 10 ben clars i alineats més un 11è desdibuixat i menor a la vora lateral; aquests 11 punts multiplicats pels 2 èlitres fan els 22 punts als quals es refereix l’adjectiu específic. Però cal afegir els 5 punts del pronot i, si hom s’hi fixa bé, encara 1 darrer punt desdoblat al cap, entre els dos ulls; en total doncs 28 punts, no pas 22. En alguns exemplars, el to groc del pronot pot ser més pàl·lid que el dels èlitres.

Les larves són allargades i igualment dels mateixos colors groc llimona i negre combinats.

La marieta de 22 punts s’alimenta d’oïdis, un grup de fongs ascomicets que parasiten múltiples plantes, particularment a la vinya, i que apareixen sobretot en temps humit fent taques grises i polsoses a les fulles. La marieta de 22 punts, igual que els altres integrants del gènere Psyllobora, és un bon aliat dels pagesos perquè combat l’oïdi; mentre que la resta de coccinèl·lids, com les marietes de 7 i de 14 punts, ho són perquè depreden pugons.

La marieta de 22 punts es pot trobar una mica per tot arreu, en particular a les rouredes, als marges de bosc, als prats i als horts.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]