Marieta de set punts

Coccinella septempunctata

La marieta de set punts (Coccinella septempunctata) és l’escarabat més freqüent al Bages de la família de les marietes (coccinèl·lids). Fa 0,5-0,8 cm de llarg i té un dels set punts -el més anterior- repartit entre els dos èlitres -el primer parell d’ales, que estan endurides.

La marieta de set punts, com la majoria de coccinèl·lids, és una devoradora d’insectes -bàsicament de pugons i cotxinilles-, tant en estat de larva com d’adult, per la qual cosa s’utilitza en la lluita biològica contra aquests homòpters que sovint són una plaga per a l’agricultura. S’ha comprovat que una larva de marieta es pot cruspir al llarg del seu desenvolupament unes 3100 cotxinilles.

Anualment neixen dues generacions de marietes de set punts d’unes postes d’uns 400 ous que les femelles dipositen sota les fulles o a les esquerdes. Les larves acabades de néixer devoren els ous de la posta a la qual pertanyen que encara no s’han desclòs. La imatge 1ª mostra una larva de marieta, la 2ª una marieta en estadi de pupa i la 3ª un adult sobre una farigola o timó (Thymus vulgaris) en flor.

En cas de perill, les marietes es fan el mort, com molts escarabats, i, en cas de molt perill, deixen anar un líquid groc que les formigues troben repel·lent, però que no sembla afectar els ocells. Les marietes es troben entre els pocs insectes que, en general, la gent troba bonics i gens fastigosos, però, si la seva mida augmentés i es tornessin negres, segurament serien detestades per la majoria, com molts altres pobres escarabats.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia (1ª, 2ª) i Florenci Vallès (3ª)]