Marieta variegada

Hippodamia variegata

La marieta variegada (Hippodamia variegata [= Adalia variegata]) s’assembla a la popular marieta de set punts (Coccinella septempunctata), de la qual es diferencia pel final del cos més afuat i perquè normalment té 9 punts negres, tot i que el patró dels punts negres és molt més variable a la marieta variegada.

La marieta variegada té tant el cap com el pronot negres amb taques blanques o de color d’ivori, d’extensió variable. La taca blanca del pronot ressegueix el marge exterior i s’interromp al contacte amb els èlitres. L’adjectiu variegada es refereix a aquesta imatge de taques blanques sobre negre al cap i al pronot. Els èlitres són de color taronja amb 9 punts negres que, de davant cap a endarrere, es disposen segons: 3 punts negres alineats transversalment molt a prop del pronot el central dels quals embolcallat de blanc, 2 punts negres més grans al centre de cada èlitre, 2 més avall i cap a l’exterior i finalment 2 més prop de l’extrem dels èlitres i més junts. Els punts laterals del començament dels èlitres es poden difuminar i fins desaparèixer del tot. En casos extrems, tots els punts desapareixen llevat dels 2 del centre dels èlitres. Es prefereix denominar a aquesta espècie marieta variegada en comptes de marieta de 9 punts, perquè no sempre és el cas. Les potes i les antenes són més clares. Per sota, el cos és ben negre.

Com d’altres coccinèl·lids, la marieta variegada s’alimenta de pugons. Convé doncs tenir-ne als horts.

La marieta variegada és una espècie freqüent, tot i que poc identificada perquè l’observador poc atent la pren per una marieta de set punts, malgrat no pertànyer ni al mateix gènere.

[foto Jordi Badia]