Marieta variegada

Hippodamia variegata

La marieta variegada (Hippodamia variegata [= Adalia variegata]) s’assembla a la popular marieta de set punts (Coccinella septempunctata), de la qual es diferencia pel final del cos més afuat i perquè normalment té 9 punts negres, tot i que el patró dels punts negres és molt més variable a la marieta variegada.

La marieta variegada té tant el cap com el pronot negres amb taques blanques o de color d’ivori, d’extensió variable. La taca blanca del pronot ressegueix el marge exterior i s’interromp al contacte amb els èlitres. L’adjectiu variegada es refereix a aquesta imatge de taques blanques sobre negre al cap i al pronot. Els èlitres són de color taronja amb 9 punts negres que, de davant cap a endarrere, es disposen segons: 3 punts negres alineats transversalment molt a prop del pronot el central dels quals embolcallat de blanc, 2 punts negres més grans al centre de cada èlitre, 2 més avall i cap a l’exterior i finalment 2 més prop de l’extrem dels èlitres i més junts. Els punts laterals del començament dels èlitres es poden difuminar i fins desaparèixer del tot. En casos extrems, tots els punts desapareixen llevat dels 2 del centre dels èlitres. Es prefereix denominar a aquesta espècie marieta variegada en comptes de marieta de 9 punts, perquè no sempre és el cas. Les potes i les antenes són més clares. Per sota, el cos és ben negre.

Com d’altres coccinèl·lids, la marieta variegada s’alimenta de pugons. Convé doncs tenir-ne als horts.

La marieta variegada és una espècie freqüent, tot i que poc identificada perquè l’observador poc atent la pren per una marieta de set punts, malgrat no pertànyer ni al mateix gènere.

La foto 2ª mostra una parella de marietes vaariegades en còpula damunt de la fulla d’una patatera.

[fotos Jordi Badia]