Mariner, falsa sabatera grisa

Boletopsis grisea

El mariner o falsa sabatera grisa (Boletopsis grisea) és un bell bolet, robust, parent dels bolet d’agulles (Phellodon niger) i de les falses sabateres (Sarcodon sp.), no pas dels pinetells o mollerics (Suillus sp.) o dels ceps (Boletus sp.).

Té un barret inicialment hemisfèric, convex i revolut que s’obre progressivament al créixer fins a quedar ben estès i pla. Per damunt és gris fosc, del color dels fredolics, més intens al centre que als marges. Amb temps eixut, es formen petites crostes negres poligonals a la cutícula del barret, com pastilles Juanola. El barret porta per sota porus blancs molt fins que, amb el temps, s’enfosqueixen lleugerament. El peu és molsut, no sempre ben centrat, afuat a la base i del color gris del barret.

El mariner es troba en pinedes de pi blanc i d’altres tipus de bosc a baixa altitud. És un bolet poc freqüent; tampoc és comú al Bages. Surt en grups petits. Té gust amarg.

Boletopsis leucomelaena és una espècie molt propera, de mida més petita i to més fosc, que creix a muntanya. De fet, fins fa ben poc eren considerats com l’espècie única Boletopsis leucomelaena.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]