Melampsora pulcherrima

Melampsora pulcherrima

Melampsora pulcherrima és un fong de l’ordre Uredinals o Puccinials, fitoparàsit com totes les espècies del grup, que en el seu cicle vital infecta dos hostes: el melcoratge (Mercurialis annua) –una herba de la família de les euforbiàcies que viu en indrets ruderals i frescals- i l’àlber (Populus alba). Per tant, Melampsora pulcherrima es trobarà sobretot als boscos de ribera on viuen els seus dos hostes.

A començament de primavera, el melcoratge pot mostrar taques pulverulentes extenses de color taronja o groc intens, més a les tiges i als pecíols que als limbes foliars, que a més ocasionen deformacions, degut a la infecció pel fong Melampsora pulcherrima. Aquestes taques taronges alliberen eciospores que multipliquen la infecció. El següent hoste infectat serà l’alber, al revers de les fulles dels quals apareixen taques de mateix color taronja, no tan conspícues ni contínues com al melcoratge. Les fulles més afectades solen perdre el color i caure prematurament. Els àlbers afectats perden vitalitat. A l’àlber es desenvolupen el basidis –les uredinals pertanyen als basidiomicets- que deixaran anar teliospores per recomençar la infecció al melcoratge.

Melampsora pulcherrima i d’altres espècies properes poden causar perjudicis notables a les plantacions de Populus (P.deltoides, P.canadensis…) per fusta.

Hem trobat Melampsora pulcherrima estès entre els melcoratges del bosc de ribera del Cardener a Sant Pau (Manresa) al mes de març, com mostren les imatges.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]