Àlber

Populus alba

A les imatges 1ª, 2ª i 3ª, l’àlber (Populus alba) vist en el seu port general: a la 1ª en plena florida a finals de febrer a la confluència de la riera de Rajadell al riu Cardener a can Pocoli (Manresa), a la 2ª un exemplar femella en fruit al mes de maig i a la 3ª amb el fullatge complet a ple estiu al Pla de Reguant (Súria).

Les fotos 4ª i 5ª mostren el detall d’aquestes fulles, a la 4ª la cara superior verda i a la 5ª la cara inferior blanca. Les fotos 6ª. 7ª i 8ª il·lustren les inflorescències o aments: a la 6ª els aments masculins, a la 7ª un ament femení ja madur, amb els ovaris inflats com una ampolleta a punt d’obrir-se per alliberar les llavors, i a la 8ª l’eclosió d’aquests fruits i la dispersió de les llavors embolcallades en borrissol blanc. L’àlber es un arbre dioic, és a dir, amb exemplars masculins i altres femenins.

Tot i que amb algunes interrupcions, una llarga i estreta cinta de bosc de ribera acostuma a serpentejar pel fons de la vall d’algunes rieres del Bages i dels dos rius, el Cardener i el Llobregat.

[fotos Jordi Badia (1ª, 3ª i 7ª), Florenci Vallès (2ª, 4ª, 5ª i 8ª) i Oriol Oms (6ª)]