Mosca de març

Bibio hortulanus

Bibio hortulanus és una espècie de mosca de març, és a dir un dípter del subordre dels nematòcers que comprèn sobretot els mosquits i de la família Bibionidae, probablement la més estesa i freqüent al Bages.

Bibio hortulanus és una mosca de cos estret, de 6-8 mm de longitud. Té antenes curtes disposades en V sota els ulls, potes llargues amb els fèmurs engrossits, ales paral·leles al cos que tapen completament l’abdomen i una abundosa pilositat blanca als costats del tòrax i de l’abdomen. Té a més un gran dimorfisme sexual. Els mascles -a la imatge, l’exemplar de baix a la parella en còpula- són totalment negres llevat de les ales incolores i tenen els ulls tan grans que es toquen entre ells. En canvi, les femelles -a la imatge, l’exemplar de dalt- tenen la part superior del tòrax i tot l’abdomen del color ataronjat del totxo, els ulls molt més petits i separats i les ales més negres. Les potes i el cap de les femelles són tan negres com els dels mascles. Les femelles són lleugerament més grans que els mascles.

Les larves viuen al sòl alimentant-se de matèria orgànica vegetal en descomposició i d’arrels. Els adults volten per les flors menjant pol·len. Als mesos de març i abril pot haver una sobtada emergència d’adults de Bibio hortulanus als conreus, aconseguint grans poblacions. Aquests adults tenen un vol lent. És probable que, als conreus de secà del Bages, les larves de Bibio hortulanus devorin arrels d’ordi i blat, mentre que els adults volin cap als camps de colza florits a l’abril.

Bibio marci és una espècie propera que es troba també al Bages, segurament més als prats que no pas als conreus. Els mascles d’ambdues espècies es confonen, però no les femelles perquè les de Bibio marci són ben negres, sense el tòrax i l’abdomen ataronjats que llueixen les de B.hortulanus.

[foto Montserrat Porta i Jordi Badia]