Mosca tigre

Eristalinus taeniops

La mosca tigre (Eristalinus taeniops) pertany a la família dels sírfids, la de les mosques grosses de color bru amb franges transversals a l’abdomen, que fàcilment poden confondre’s amb himenòpters si no s’observen amb atenció. Per augmentar la seva semblança amb les vespes, els sírfids poden mantenir-se estàtics en vol.

La mosca tigre es reconeix dels altres sírfids per les seves exclusives 5 franges verticals de color fosc als ulls. Les femelles, com l’exemplar de les fotos, tenen els ulls separats, mentre que els ulls dels mascles es toquen entre ells. A diferència del mosquit tigre, la mosca tigre és del tot inofensiva.
Els adults acostumen a veure’s rondar sobre les flors, com en aquest cas sobre les flors d’una troana (Ligustrum lucidum); també és freqüent observar-la sobre les heures florides, igual com Volucella zonaria, un altre sírfid comú.
Les larves, en canvi, viuen en aigües estancades, fangoses i anòxiques; són els cucs cua-de-rata que respiren a través d’un apèndix llarg, com un sifó dirigit a la superfície.

[fotos Jordi Badia]