Nebulosa

Limonium hibericum (= L.catalaunicum ssp.procerum)

La nebulosa (Limonium hibericum [= L.catalaunicum ssp.procerum]) és una planta perenne que forma una roseta basal de fulles espatulades de la qual, a finals d’estiu, s’enlaira una extensa i gràcil inflorescència en cua d’escorpí, molt característica i vistosa, plena de delicades i menudes flors de color lila, apergaminades. Al temps de florida, les fulles de la roseta basal solen ser ja seques.

La nebulosa és el representant més difós al Bages del gènere Limonium, molt diversificat, de la família plumbaginàcies. El gènere Limonium està especialitzat en viure als sòls salins del litoral marí. L’àrea de distribució de la nebulosa però no és el litoral, sinó el centre de la depressió de l’Ebre, on és una planta comuna del sòls poc o molt salins o nitròfils. Arriba també al Bages, a l’aflorament salí de Cardona, a les margues amb més contingut de guix del Pla de Bages, a la vora del torrent Salat d’Avinyó i s’expandeix a les àrees de sòls salinitzats per l’activitat de la mineria de potassa de Sallent, Balsareny i Súria.

Però L.hibericum no és l’únic Limonium al Bages. A La Coromina, a la base de la muntanya de sal de Cardona, conviu amb Limonium delicatulum ssp.latebracteatum (= L.latebracteatum).

[fotos Jordi Badia (1ª i 3ª) i Florenci Vallès (2ª)]