Limonium latebracteatum (= L.delicatulum ssp.latebracteatum) és una espècie de l’extens i complex gènere Limonium de la família plumbaginàcies, especialista en créixer als sòls salins del litoral marí. Les múltiples espècies de Limonium s’anomenen indistintament en català ensopegueres.
L.latebracteatum és una mata amb una roseta basal de fulles de limbe amplament ovato-espatulat, amb nervis paral·lels, amb una discreta punta aguda a l’extrem apical i sobtadament contret cap a un pecíol d’uns 4-10 mm d’amplada. Aquesta roseta basal de fulles es manté a ple estiu, quan la mata floreix. L.latebracteatum enlaira una o més tiges florals nues de fulles, febles però llargues de més de mig metre, que es ramifiquen a la part alta en la forma de cua d’escorpí característica de les ensopegueres. Les flors, de color violaci clar, es disposen denses als branquillons, sense deixar branquillons estèrils.
L.latebracteatum és una espècie pròpia dels erms salins de l’interior de la depressió de l’Ebre. El Llibre vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya el cataloga com a tàxon quasi amenaçat. L’estat de les seves poblacions no es coneix prou bé, però de ben segur deu estar en declivi a Catalunya a causa de la progressiva transformació dels secans de la plana lleidatana en regadius.
A la comarca de Bages té una única localitat coneguda, La Coromina, a la base de la muntanya de sal de Cardona. No és clar si es tracta d’una població antiga o nouvinguda, qui sap si involuntàriament transportada per maquinària o materials de la companyia minera Ercros provinents de Flix. A la localitat de Cardona, L.latebracteatum conviu amb el congènere L.hibericum (= L.catalaunicum ssp.procerum).
L.hibericum no té tanta afinitat halòfita com L.latebracteatum. L.hibericum es troba a més localitats de la comarca de Bages, en particular al Pla i a àrees salinitzades per la mineria de potassa. L.hibericum es diferencia per les seves fulles menors amb nervis ramificats i quasi sempre seques en temps de florida, i per la inflorescència més baixa, intricada i esfèrica.
[fotos Jordi Badia]
Vegeu l’article Les plantes halòfites dels sòls salats del Bages, de Jordi Badia.