L’orella de gat (Helvella crispa) és un bolet de la divisió Ascomicets, com les múrgoles (Morchella sp.) i les cassoletes (Peziza sp.), a les quals recorda per la consistència trencadissa de la seva carn. Té un barret estrafolari com una làmina rebregada de color cru amb un matís gris o canyella a la cara de fora i un peu fistulós, de secció irregular, estriat verticalment i de color també cru però més clar que al barret. La pretesa semblança del bolet amb una orella de gat (Felis silvestris catus) és per la consistència de làmina rebregada del barret, no pas per la forma.
L’orella de gat apareix a la tardor a les clarianes i a les vores de camins que travessen tota mena de boscos, sovint en llocs terrosos, sense ser mai gaire abundosa.
El consum de l’orella de gat té tradició a Catalunya, però cal coure’l bé i rebutjar la primera aigua de cocció.
[fotos Jordi Badia]
- Vegeu l’orella de gat de pineda (Helvella pityophila), una espècie molt propera.