Otiorhynchus és un gènere de coleòpters de la família Curculiònids, aquells escarabats amb la cara allargada en una trompa i les antenes colzades, anomenats col·lectivament corcs. Otiorhynchus és un gènere molt extens, del qual s’han descrit per ara al voltant de 1500 espècies classificades en 105 subgèneres dels quals, segons Fauna Ibérica, 78 són presents a la península ibèrica i les illes Balears. A la pregunta de què podria deduir-se de l’obra del Creador, el gran biòleg evolutiu, genetista i activista polític anglès J.B.S. Haldane (1892-1964) va respondre que Déu té una immoderada afició pels escarabats. El gènere Otiorhynchus, ell sol, encarna la biodiversitat i dona raó a la sornegueria de J.B.S. Haldane.
Degut a la complexitat del gènere Otiorhynchus, qualsevol pretesa identificació no passa de ser una sospita. L’exemplar de la imatge podria tractar-se d’Otiorhynchus cf. rugosostriatus. Otiorhynchus rugosostriatus té 7-8 mm de longitud, color general castany grisenc sense taques blanques, una lleugera pilositat, un puntejat fi i atzarós al pronot i lleugerament més gran i ordenat en fileres longitudinals als èlitres. Els fèmurs estan engrossits, sense que els del 1er parell de potes tinguin la dent dirigida vers l’interior que mostren altres espècies comunes d’Otiorhynchus.
Els adults d’Otiorhynchus tenen els èlitres soldats, de manera que no els poden aixecar ni poden volar. S’alimenten de fulles d’arbres i d’arbustos que roseguen per la vora deixant un cercle buit. És molt més fàcil detectar la seva acció a les fulles que no pas enxampar-los in fraganti perquè és de nit quan s’enfilen a les plantes i roseguen les fulles pel marge.
Les larves d’Otiorhynchus són vermiformes, de fins a 1 cm, àpodes, de cos tou, encorbat i blanc, i tenen el cap de color castany proveït d’un parell de mandíbules mastegadores. Les larves viuen al sòl alimentant-se d’arrels. En l’estadi larval, diverses espècies d’Otiorhynchus poden causar perjudicis a diversos conreus. Les larves d’Otiorhynchus rugosostriatus ataquen, entre d’altres, les arrels de les maduixeres (Fragaria vesca).
[foto Jordi Badia]
- Vegeu també Otiorhynchus cribicollis y Otiorhynchus sulcatus.