Diabló

Otiorhynchus sulcatus

Otiorhynchus sulcatus és un escarabat de la família curculiònids, un corc o diabló, de cos bombat d’1 cm de longitud, color negrós, amb un rostre relativament curt i ample en comparació a d’altres curculiònids, el tòrax reblat de petits bonys com caps d’agulla i els èlitres solcats longitudinalment i més o menys esquitxats de punts clars i irregulars.

A diferència de molts altres curculiònids, com el diabló de les malves i el diabló de les glans, que ataquen una o unes poques espècies de plantes, Otiorhynchus sulcatus és tremendament polífag, s’alimenta de moltes plantes diferents, en particular d’arbustos i lianes de fulla plana. Actualment Otiorhynchus sulcatus és una plaga freqüent al Bages, sobretot als jardins.

Els adults surten de nit. Posats al revers d’una fulla, li mengen el marge que retallen en lòbuls circulars. Si se senten amenaçats es deixen caure per desaparèixer de la vista, tot i que tenen dificultats per donar-se la volta si queden d’esquena a terra.

Els perjudicis a les fulles són molt evidents, en canvi costa de trobar als causants que s’amaguen durant el dia. Més greu és encara el mal causat per les larves de cos tou, segmentat i color blanc amb un cap rodó, ataronjat i equipat amb mandíbules potents. Després de la primera muda, les larves voraces passen directament a devorar les arrels. Quan les larves són nombroses, les infeccions de les ferides causades a les arrels per les larves d’aquest diabló fàcilment poden acabar amb la vida de la planta.
A la imatge 3ª, una fulla de flor de nit (Mirabilis jalapa), amb el marge menjat per Otiorhynchus sulcatus.

[fotos Florenci Vallès (1ª) i Jordi Badia (2ª i 3ª)]