Ovella

Ovis aries

Els ramats de bens o ovelles (Ovis aries [= Ovis orientalis aries]), o a vegades mixtos de bens i cabres (Capra aegagrus hircus), pasturen als sembrats després de la collita, als fenassars, a les pinedes clares de pi blanc i a les vores de camins.
Es tracta normalment d’una ramaderia que exerceix una pressió discreta damunt d’un territori extens. Només a les zones immediates al corral i als camins més transitats pel ramat, la pressió de pastura i de trepig sol ser excessiva, el que desencadena la substitució de les plantes pròpies del lloc per plantes nitròfiles als plans i l’erosió del terreny als pendents.

El nombre de ramats de bens al Bages ha disminuït progressivament durant les darreres dècades, per raons econòmiques i per les barreres que la urbanització i les infraestructures han anat interposant als desplaçaments del ramat.

La imatge 1ª mosta en primer terme al mascle, anomenat moltó o marrà, amb les seves característiques banyes cargolades, testimoni de la seva més que probable descendència a partir del mufló (Ovis musimon) salvatge.

[fotos Jordi Badia]