Palomena comuna

Palomena prasina

La palomena comuna (Palomena prasina) és un bernat pudent de color verd que pot assolir uns 13 mil·límetres de llargada. Es pot apreciar però que el marge corporal o connexiu presenta unes línies estretes blanquinoses, que la membrana de l’hemèlitre és marronosa i translúcida i que les potes són verdoses amb tonalitats vermelloses d’extensió variable. Pel que fa a les antenes, els dos darrers artells són en bona part marronosos i el 2n i 3r artell són de la mateixa mida. Tot el cos llueix un fi puntejat per tota la superfície. Ara bé, a finals de la tardor els individus hivernants enfosqueixen l’hàbit i prenen un color torrat.

Els adults emergeixen de la hivernació de maig a juny. Mascles i femelles són iguals, tan sols s’observa que les femelles tendeixen a ser de mida més gran que els mascles. Són fitòfags i polífags, succionen els sucs de nombroses plantes i de vegades constitueixen plagues menors en alguns arbres fruiters com pomeres, pereres o cirerers.

Els bernats podents són insectes amb metamorfosi senzilla. Dels ous sorgeixen unes nimfes que passen per 5 etapes abans d’arribar a adults. La darrera etapa de nimfa de P. prasina es pot veure a la foto 2ª.

L’àrea de distribució de la palomena comuna comprèn gran part d’Europa meridional i central. Viu en hàbitats molt diversos, en especial en boscos de caducifolis com les rouredes.

[fotos Xavier Adot]